Jaarverslag 2023

ORANJEVERENIGING IJHORST-LANKHORST

Opgericht 7 augustus 1939

Jaarverslag 2023

Op palmzondag trapten we onze jaarkalender weer traditioneel af met de palmpaasoptocht. Met een koud windje, maar een lekker zonnetje, werkte het weer prima mee. En zo konden we zondag 2 april 38 kinderen welkom heten op basisschool de Iekmulder. Onder muzikale begeleiding van draaiorgel de Parel liepen de kinderen met hun versierde stokken een optocht door het dorp. De optocht eindigde ook weer bij de Iekmulder. Daar lag voor iedereen een prijs klaar.

Op Koningsdag was weer een puzzelwandeltocht uitgezet. Zo’n 145 deelnemers verdeeld over 42 groepen deden mee. Start- en eindpunt was de Vossenburcht. De tocht voerde door de mooie omgeving van IJhorst met onderweg natuurlijk weer de nodige vragen, spelletjes (boerengolf, kogel werpen) en versnaperingen. Na de prijsuitreiking bleef het nog lang gezellig in de kantine.

Elk jaar wordt er op 4 mei door het bestuur bloemen gelegd bij de oorlogsgraven.

Op woensdag 10 mei was de jaarlijkse Zonnedag en gingen we met een bus vol (57 deelnemers) richting Gasselternijveen. Naar boerin Agnes, bekend van Boer zoekt Vrouw.  Daar werden we ontvangen met koffie/thee en wat lekkers. Tijdens de koffie vertelde Agnes over haar leven op de boerderij. Daarna was het tijd voor een proeverijtje van advocaat. Na de lunch in Odoorn bij Oringer Marke, vertrokken we naar de aspergekwekerij Sandur. Door een film en het zelf asperges steken kregen we veel informatie over de asperge. Via een toeristische route sloten we de dag af met een buffet bij de Zwerfkei in Gees.

Op 2 juni werd de Algemene Ledenvergadering gehouden bij Kroko Multipunt waar de voorzitter 23 bezoekers kon verwelkomen. We behandelden de gebruikelijke zaken zoals de notulen, secretariële-/financiële jaarverslagen en het jaarprogramma. Aftredend en herkiesbaar zijn Marco Botter, Anita Bult en Erik Bakker. Zij worden gekozen in het bestuur. Aftredend en niet herkiesbaar is Ageeth Broens. De voorzitter bedankt haar met voorbeelden en lovende woorden voor haar bijdrage aan de Oranjevereniging. We hebben voor haar nog geen vervanger kunnen vinden.

Het bestuur bestaat uit 8 personen. De taakverdeling binnen het bestuur werd als volgt: Marcel Klomp: voorzitter, Mariska Linthorst: secretaresse, Anita Bult: penningmeester, Erik Bakker: vice-voorzitter, Marco Botter: vice-penningmeester en algemene bestuursleden Daniel Mennink, Janick Brakke en Fabian van den Berg.

Van 5 juli tot en met 9 juli was het zomerfeest aan de beurt. De laatste opbouwactiviteiten vinden plaats in de zomerstorm Poly. Nadat de wind is gaan liggen, werd het Rieversterfeest  woensdagavond 5 juli afgetrapt met de keuring van 10 straten en 2 bogen.

De kaart-/FIFA avond op donderdagavond is nog steeds een gezellige aanvulling op het programma. Zo’n 80 deelnemers kwamen naar de tent om met elkaar de strijd aan te gaan voor mooie vleesprijzen.

Vrijdagmiddag was het de beurt aan Piratenkoor ’t Zwarte Gat afgewisseld met Ken Besuijen. Onder het genot van een hapje en een drankje verzorgde zij in de tent een gezellig en afwisselend middagprogramma voor ruim 75 aanwezigen.

Vrijdagavond weer de Rieverst got Talent met diverse acts door jong en oud. Een talentenjacht voor iedereen en alle vormen van talent. Presentatrices Nina en Laura konden 13 acts aankondigen. De ruim 40 deelnemers verzorgden een gevarieerde talentenshow met zang (live/playback), dans en turnen. Na afloop gingen de voetjes van de vloer op muziek verzorgd door discotheek Banjo met dj Erik Docter.

Natuurlijk was er op zaterdagochtend weer een traditionele optocht met versierde wagens dit keer vanaf het feestterrein. Een bonte stoet met maar liefst 21 wagens en een 2-tal loopgroepen. Het was wel weer duidelijk dat er veel werk was verzet om mooie creaties te presenteren. De optocht werd dit jaar weer muzikaal begeleid door Apollo. De jury had het niet makkelijk om de mooiste uit te kiezen en zo de prijzen te bepalen.

Zaterdagavond was er de B-party. Vele aanwezigen hadden er gehoor aan gegeven om een outfit met de letter B aan te trekken. Wat een leuke outfits en bekenden hebben we gezien😊. De avond werd afgetrapt met een muzikale bingo onder leiding van Miss Rose Murphy. De sfeer kwam er al goed in. Daarna was het de beurt aan de topband de Bijtels, die onder erg warme condities een mooie show hebben neergezet: garantie voor feest!

Op de familie zondag was er ’s middags weer de twee jaarlijkse zeskamp. Met spellen als wereldbal, wandelende A, kokosnoten knallen, trefbal, frisbee werpen, ballonpomprace en een stormbaan als rode draad spel werd er door 14 teams voor de zeskamptitel 2023 gestreden.  

Ook was er aan de kleintjes gedacht. Zij konden geschminkt worden bij tevens de ballonvouwer, springen op het springkussen en dansen tijdens de mini-disco.

Daarna werd het Rieversterfeest 2023 feestelijk afgesloten door discotheek Banjo met dj Marcel!

Het bestuur kwam dit jaar in totaal 9 keer bij elkaar waarvan eenmaal in de ledenvergadering en eenmaal met de commissarissen. Daarnaast bezocht een afvaardiging van het bestuur de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Staphorst en de vergaderingen van de Tussen Den en Reest. Tot slot werd de jaarvergadering van de Dorpsraad bijgewoond.

Het bestuur kan terugzien op een mooi jaar dat door de inzet en opkomst van de vele dorpsgenoten weer zorgde voor geslaagde activiteiten.

Nog eens even terugblikken? Bekijk dan de foto’s op de website.