Verslag Zonnedag 2022

Woensdag 18 mei jl. zijn we weer met Zonnedag geweest, georganiseerd door Oranjevereniging IJhorst-Lankhorst. Dit jaar zijn er 57 mensen mee geweest. Dit betekende dat we met z’n allen precies in de bus pasten. Om half 9 vertrokken we bij “Vos”. Na een rustige rit, eerst door het Staphorsterveld i.v.m. een lange file op de snelweg, kwamen we aan in Maarssen bij de rondvaartboot. Op de boot werden we ontvangen met een kop koffie of thee met een stuk appelgebak. Ondertussen had de boot al een mooi stuk gevaren waarbij de schipper van alles vertelde over de huizen, kastelen en landgoederen waar we langs voeren. Hierbij moesten we ook verschillende bruggen passeren maar hierover later meer. De kastelen die we hebben kunnen zien zijn bijvoorbeeld: kasteel Bolenstein, kasteel Gunterstein, kasteel Queekhoven, buitenplaats Weeresteyn. Veel van deze kastelen en buitenhuizen hebben een theehuisje. Ook hebben we het huis kunnen zien waar Andre van Duin vijf jaar heeft gewoond. Verder waren er vele mooie huizen te zien tijdens deze rondvaart. Dat een boot besturen niet gemakkelijk is bleek wel toen de schipper bij het passeren op de heenweg een brug raakte. Op de terugweg ging het wel goed. Echter voor een volgende brug hebben we een tijd moeten wachten omdat de brugwachter er niet was, hij was aan het eten. Toen we bijna weer bij onze opstapplaats waren moesten we nog een brug door. Deze stond echter een meter open zodat het verkeer er niet over kon of wij eronderdoor. De brug heet de “Evert Stokbrug” maar de schippers noemen het de “Evert Stopbrug” omdat er regelmatig storingen zijn aan de brug waardoor ze lang moeten wachten.

Dat bleek dus deze middag ook. Nadat we ongeveer twee uur hadden liggen wachten zijn de chauffeur van de bus en Henk van het bestuur van de boot gestapt en naar de bus gelopen. Ondertussen hadden we een aantal drankjes gekregen van het bestuur. Gelukkig was het mooi weer zodat, wie dat wilde, lekker op de dek kon zitten van de zon genieten en van de mensen in de omgeving.

Een half uur nadat de chauffeur en Henk naar de bus waren gelopen kon iedereen van boord en een klein stukje lopen naar de bus.

Het was de bedoeling dat we na de rondvaart naar museum “Speelklok” zouden gaan maar dit is helaas niet doorgegaan. We zouden om vier vertrekken van museum “Speelklok” maar het was vier uur toen we in de bus zaten vanaf de boot.

We zijn toen naar het “Vergulde Ros” gereden om daar te genieten van een drankje en een lekkere diner. Er was keuze uit groente of mosterd soep. Voor het hoofdgerecht konden we kiezen uit kip HVR, varkenshaas saté, of zalm. Hierbij werden twee warme en een koude groente geserveerd, met gebakken aardappelen en friet met mayonaise. Als nagerecht was een ijsje of koffie of thee.

Al met al was het, ondanks dat niet het hele programma gedaan kon worden, een gezellige en zonnige Zonnedag.

Voor de foto’s van Zonnedag zie foto’s

You may also like...