Verslag Zonnedag 2012

 

Woensdag 16 mei 2012 gingen we met 78 personen op pad naar Saksenstal Gerrit in Overdinkel. Een prachtig restaurant met daaraan gekoppeld een smokkel- en textielmuseum.

Waarom de naam “Saksenstal Gerrit”??  Heel simpel, omdat de vader ( Gerrit) van de huidige eigenaar  het hele restaurant heeft opgebouwd in de Saksische stijl en het eigenlijk wel op een grote “stal” leek volgens Gerrit , (citaat  gids).

Om 8.30 uur precies vertrokken we uit IJhorst met 2 bussen van Taxi Prins Reizen en rond de klok van 10.00 uur zaten we aan een heerlijke bak twentse koffie met krentewegge.  Na de koffie werd de groep opgesplitst.

Groep 1 ging onder begeleiding van een gids die qua  leeftijd heel goed bij de groep  aansloot!…., een rondrit maken  van 1.5 uur via een  prachtige route door het  Twents Duitse landschap. De gids, die geboren en getogen is in de streek, had een prachtig verhaal over vroeger en nu. De beste man sprak anderhalf uur bijna onafgebroken over van alles en nog wat betreft cultuur, smokkelen, industrie, tradities en bezienswaardigheden in de grensstreek.  Ook werd tijdens de rit nog even langs het mooie slot “Bad- Bentheim” gereden en daarover wist hij o.a. nog te vertellen dat het een geliefde plaats was én is van onze Koninklijke familie.

Groep 2 ging onder begeleiding het smokkel- en textielmuseum bezoeken. Eerst werden een paar filmpjes getoond. Eén over het smokkelen en hoe dat in z’n werk ging. En één over de bloeiende textielindustrie, met erbarmelijke werkomstandigheden, florerend in de jaren 50. Aansluitend  kregen we een rondleiding door beide musea. Wat er uit sprong was toch wel hoe inventief smokkelaars zijn om goederen, in wat voor een vorm dan ook, over de grens te krijgen. En de nog werkende machines in het textielmuseum die vroeger werden gebruikt met alle lawaai en  techniek die daar bij hoort.

Zo rond het middaguur schoven we met de hele groep aan tafel om van een  heerlijke lunch te genieten en werden de verschillende  ervaringen al even uitgewisseld. Toen alle salades en kroketten op waren en de broodmandjes leeg,  werden de groepen om gewisseld om het programma  te herhalen maar dan groep 1 het museum en groep 2 de rondrit.

Om  ongeveer  half vier hebben we het programma bij  de saksenstal afgesloten  met een kop koffie of thee,  en omdat we nog ruim op tijd waren werd er ook nog een drankje genuttigd.

De bussen stonden inmiddels weer klaar en konden we de terugreis aanvaarden richting IJhorst. De chauffeurs kozen ervoor om nog even door Enschede te rijden en konden we een glimp opvangen van de nieuw opgebouwde buurt  “Roombeek” die in 2000 helemaal van de kaart is geveegd door de vuurwerkontploffing.  In IJhorst werden we verwelkomt door het personeel van Het Vosje en hebben we  genoten van een goed verzorgd drie gangen diner!!  Toen de buiken vol waren bedankte de voorzitter iedereen voor de deelname, en is een interessante en gezellige dag, volgens een deelnemer die tot slot nog even het woord nam, zomaar weer ten einde.

We kunnen terug kijken op een geslaagde “Zonnedag” 2012

voor foto’s zie fotoalbum!!